Відбулася перша у Львові екскурсія з історії телефонії

Оператор мобільного зв’язку компанія «МТС Україна» та львівські історики провели першу екскурсію на тему «Історія телефонії у Львові».

19 листопада львівські журналісти тестували новий екскурсійний маршрут, який проліг місцями та об'єктами, пов'язаними з історією зв'язку у Львові. Основою екскурсії стало дослідження наукового працівника Центру міської історії Центрально-Східної Європи Ірини Котлобулатової.

З ініціативи «МТС Україна» львівська дослідниця на основі архівних даних відновила історію виникнення та розвитку телефонної мережі у Львові, починаючи з 1882 року по нинішній день. За цей час телефонний зв’язок у Львові пройшов кілька етапів еволюції: від примітивних комутаторів, які вручну обслуговували телефоністи, до мережі АТС (автоматизованих телефонних станцій). Останнім словом «телефонної» еволюції став мобільний зв’язок, який 1994-го року започаткувала у Львові компанія UMC (нині «МТС Україна»).

«Готуючи екскурсійний маршрут, я раптом усвідомила, що про львівські пам'ятки можна розповідати туристам не лише з погляду архітектури чи історії будівництва, – говорить екскурсовод, магістр історії Галина Шостак. – Зараз у світі доволі популярна матеріальна історія: які речі вживали наші предки, в що одягалися, як комунікували між собою. Львів з цього погляду – унікальне місто, адже воно лежить на перетині культур, віддалене від столиць, тому комунікація зіграла головну роль в розвитку міста. Дуже цікаво, перебуваючи біля сучасного театру ім. М. Заньковецької, усвідомлювати, що колись він був не лише осередком мистецтва, а й центром всієї львівської телефонії. Зрештою, багато нових технологій в модерний період вперше в Україні теж постали у Львові: трамвай, гасові лампи, телефонна мережа. Для істориків це захоплюючі виклики».

«Львівська історія – це перлина для цікавих досліджень. Тому мені приємно, що наша компанія стала ініціатором цього новаторського проекту, – відзначив директор ЗТУ «МТС Україна» Кирил Дмитрієв. – Це справді захоплююча річ – побачити, як примітивні телефонні технології XIX ст. розвинулися до сучасних потужних мереж з необмеженими можливостями. Ця екскурсія значно збагатить туристичний потенціал міста. Адже блукаючи вуличками Львова, можна кожного разу досліджувати його історію по-різному: з погляду архітектури, побуту, технологій».

Кілька цікавинок з історії львівської телефонії:
  • У липні 1882 р. приватна кампанія заснувала у Львові підприємство з надання послуг телефонії, 1883 р. постала перша у Львові (і в Україні) міська телефонна мережа.
  • 1887 року відбулося 196 276 телефонних розмов; крім цього, тоді ж уперше телефоном почали надавати телеграми – за рік нарахували аж 1 788 депеш.
  • В грудні 1885 р. популярна «Gazeta Lwowska» надрукувала список перших 88 абонентів Товариства телефонів. Серед них були 7 основних адміністративних установ (суди, прокуратура, поліція, крайовий відділ), 3 установи культури, 2 – пожежної охорони, 2 лікарні, 6 банків, 2 контори, 6 торгових домів, 5 фабрик, 3 готелі, редакції газет «Dziennik Polski», «Gazeta Narodova», «Gazeta Lwowska», 3 телефонних номери належали залізниці. Першими приватними власниками телефонів були 8 львівських адвокатів, 7 лікарів та 16 приватних осіб.
  • Від 1896 р. Львів був телефонізований аж до передмість, і тоді ж почалася стрімка телефонізація провінційних містечок Галицького намісництва.
  • В поштових відділеннях та на вокзалах Галичини були, як правило, розташовані Публічні телефонні кабіни – мовниці. Платня за звичайну трихвилинну розмову становила від 60 геллерів до 3 крон. 1901 р. у Львові було 11 публічних «мовниць», тобто загально доступних телефонних кабін.
  • Завдяки телефонному довіднику 1932 року «Kogo szukasz?» довідуємося про існування 10 700 власників телефонних номерів. У 1939 році у Львові міська АТС машинної системи нарахували вже 13 500 номерів. Діяв зв’язок: Варшава-Львів-Рівне.
  • У 1950-1953 р. почався серійний випуск типової двочастотної апаратури для магістрального напівавтоматичного міжміського телефонного зв'язку. Одним з перших в Україні нові телефонні станції з 1946-го року почав випускати Львівський завод телефонно-телеграфного обладнання.
  • Еру мобільного зв’язку у Львові розпочала компанія UMC (нині – «МТС Україна»). Офіційна презентація Львівської філії та мережі NMT відбулася 11 листопада 1994 року. На момент запуску мережі в місті працювало три базові станції, а штат філії нараховував 15 працівників.
  • Перший дзвінок здійснив голова Львівської ОДА Микола Горинь, який зателефонував Надзвичайному і Повноважному послу України в Польщі Петру Сардачуку.
  • Компанія МТС Україна за 15 років діяльності в Західній Україні покрила зв’язком 97% території, на якій проживає 10,8 млн. мешканців.

Мережа ПрАТ «МТС Україна» охоплює більше 97% території України, на якій проживає 99% населення. Компанія обслуговує більше 17,35 млн. абонентів. Компанія володіє ліцензіями на надання мобільного (стандарт GSM-900/1800, CDMA-450), стаціонарного й міжнародного/міжміського зв'язку, а також надає послуги міжнародного роумінгу на п'яти континентах. Дохід за 2009 рік склав 8,2 млрд. грн.

«МТС Українa» є 100% дочірньою компанією ВАТ «Мобільні ТелеСистеми» (МТС) найбільшого оператора мобільного зв'язку в Росії, Центральній та Східній Європі за кількістю абонентів. Разом із дочірніми компаніями, МТС обслуговує понад 97,81 мільйона абонентів. Населення 82 регіонів Росії а також Вірменії, Білорусії, України, Узбекистану и Туркменістану, де МТС та її дочірні підприємства мають ліцензії на надання послуг у стандарті GSM, складає більше 230 мільйонів чоловік. З 2000 року акції ВАТ МТС котуються на Нью-Йоркській Фондовій Біржі (NYSE) під символом "MBT".

Бренд МТС вартістю $9,7 мільярдів третій рік поспіль визнається найдорожчим російським брендом згідно з рейтингом BRANDZ™, опублікованим Financial Times і провідним міжнародним дослідницьким агентством Millward Brown. Додаткову інформацію про компанію можна знайти на сайті www.mts.ru.

Деякі заяви в даному прес-релізі можуть містити інформацію про проекти або прогнози стосовно майбутніх подій або майбутніх фінансових заходів МТС і/або UMC відповідно до положень Законодавчого акта США про цінні папери від 1995 року. Такі твердження можуть містити слова "очікується", "оцінюється", "має намір", "буде", "міг би" або інші подібні вирази. Ми б хотіли попередити Вас, що ці заяви є тільки припущеннями, і реальний хід подій або результати можуть відрізнятися від заявленого. Ми не маємо наміру переглядати ці заяви з метою співвідношення їх з реальними результатами. Ми адресуємо Вас до документів, котрі Компанія надсилає Комісії США з цінних паперів і бірж, включаючи форму 20-F. Ці документи містять та описують важливі фактори, включаючи ті, котрі зазначені в розділі "Фактори ризику" форми 20-F. Ці фактори можуть вплинути на відхилення реальних результатів від проектів і прогнозів. Вони містять у собі: можливі зміни квартальних результатів, умови конкуренції, залежність від розвитку нових послуг і тарифних структур, швидкі зміни технологічних процесів і положення на ринку, стратегію придбання, ризик, пов'язаний з інфраструктурою телекомунікацій, ризик роботи на українському ринку, та країн СНД, коливання котирувань акцій, керування фінансовими ризиками, а також поява інших факторів ризику.